1. FBS broker >
  2. FBS Blog >
  3. Scalping için En Yaygın 8 Gösterge
2023-05-18 • Güncellendi

Scalping için En Yaygın 8 Gösterge

cover.jpg

Finans piyasalarını o kadar çok faktör etkiler ki fiyatların bir sonraki hareketini doğru bir şekilde tahmin etmek genellikle imkansızdır. Pek çok işlemci, beklenmedik fiyat dalgalanmaları nedeniyle zorlukla kazandıkları paralarını kaybeder. Bazı işlemciler, önemli fiyat dalgalanmalarına maruz kalma riskini azaltmak için daha küçük zaman dilimlerini tercih eder ve scalping işlemlerine yönelir.

Bu makalede, scalping'in ne olduğunu, scalping yapan işlemcilerin hangi göstergeleri kullandığını ve bu göstergeleri scalping işlem stratejisinde nasıl uygulayabileceğinizi öğreneceksiniz.

Scalping nedir?

Scalping, çok küçük fiyat değişikliklerinden kâr elde etmeyi içeren çok kısa vadeli bir gün içi işlem stratejisidir. Bu stratejiyi kullanan işlemcilere, scalping işlemcisi denir ve ana hedefleri, birkaç daha büyük ve daha uzun ömürlü işleme güvenmek yerine çok sayıda küçük kazanan işlemlerden para kazanmaktır. Her işlem birkaç saniye ile bir saat arasında sürer ve bir scalping işlemcisinin bir gün içinde yaptığı işlem sayısı, manuel işlem yapmasına veya otomatik işlem yazılımı kullanmasına bağlı olarak 10 ile birkaç yüz arasında değişebilir.

İşlemcileri bu stratejiye çeken ana şey, küçük fiyat hareketlerini yakalamanın ve bunlardan kâr elde etmenin büyük hareketlerden kâr etmekten çok daha kolay olmasıdır. Küçük fiyat değişiklikleri daha sık meydana gelir ve her işlem kısa bir süre sürdüğü için, istenmeyen fiyat hareketlerine yol açabilecek olumsuz olaylarla karşılaşma riski önemli ölçüde azalır.

Scalping nasıl çalışır?

Scalping, uzun süreli işlem stratejilerinden daha az riskli kabul edilse de yalnızca bir işlemcinin sağlam bir işlem planına ve katı bir disipline sahip olması durumunda işe yarar, bu nedenle deneyimli işlemciler için daha uygundur.

Bir işleme girmeden önce scalping işlemcileri bir giriş noktası, bir kâr hedefi ve bir kâr ve zarar seviyesi belirlemelidir. Bu yapıldıktan sonra, bu plana bağlı kalmak çok önemlidir. Fiyat, kâr hedefine ulaşırsa fiyatın daha da yükselme şansı olsa bile scalping işlemcileri her zaman işlemden çıkar. Benzer şekilde, fiyat kâr ve zarar seviyesine ulaşırsa fiyatın toparlanmasını beklemeden işlemden ayrılırlar. Bunu yapmak, beklenmedik ve istenmeyen piyasa hareketlerine maruz kalma riskini azaltarak scalping'i diğer işlem stratejilerinden daha az riskli hale getirir.

Scalping işlemcilerinin başarılı bir işlem planlamak için piyasanın bir sonraki hareketini anlamaları gerekir, bu nedenle çok sayıda teknik analiz göstergesi kullanırlar, kısa vadeli (1-5 dakikalık) fiyat grafikleri üzerinde çalışırlar, işlemcilerin psikolojisini ve mevcut piyasa koşullarına bağlı olarak bir sonraki hamlelerinin ne olabileceğini anlarlar.

Scalping'in avantajları ve dezavantajları

Diğer tüm işlem tarzlarında olduğu gibi scalping'i de işlemciler için çekici kılan veya kullanmaktan uzak durmalarını sağlayan artıları ve eksileri vardır.

Scalping'in avantajları aşağıdakileri içerir:

  • Daha düşük risk. Scalping işlemcileri, minimum bir zaman dilimi içinde gerçekleşen küçük fiyat hareketlerinden kâr eder. Fiyat bir işlemciye karşı hareket etse bile, önceden belirlenmiş kâr ve zarar seviyesinin dışına çıkmak için yeterli zamanı yoktur, bu da bir scalping işlemcisinin maruz kalabileceği herhangi bir kayba sınır koyar.
  • Potansiyel kârlılık. Scalping işlemcileri ayrıntılı işlem planlarına sadık kalır ve hızlı bir şekilde bir varlık ile büyük hacimli bir işlem yaparsa günün sonunda yüksek bir kâr elde edebilirler.
  • Temel analiz bilgilerini takip etmeye gerek olmaması. Temel analiz bilgileriyle işlem yapmak, bir varlığın değerini etkileyen haberleri, olayları ve ekonomik istatistik raporlarını takip ederek onu satın almak veya satmak için en iyi zamanı belirlemeyi içerir. Bununla birlikte, küçük fiyat dalgalanmalarından kâr elde ettikleri için scalping işlemcilerinin kısa zaman dilimlerini etkilemediği için temel analiz bilgilerini takip etmeleri gerekmez.
  • Her iki yönde de çalışması. Scalping ile hem boğa hem de ayı piyasalarında işlem yapmak mümkündür, böylece scalping işlemcilerinin fiyat değişikliklerinden kâr elde etmek için daha fazla fırsatı olur.
  • Otomatikleştirilebilir. Scalping, hassasiyet ve iyi zamanlama gerektirir, çünkü bir saniyelik bir gecikme bile işleminizin gidişatını etkileyebilir. Neyse ki, fiyat hedeflerden birine ulaşır ulaşmaz işlem emirlerini göndermek ve her işlemden en iyi şekilde yararlanmak için otomatik işlem yazılımlarını kullanmak mümkündür.

Bununla birlikte, işlemcilerin bu stratejiyi işlemlerine entegre etmeye karar vermeden önce göz önünde bulundurmaları gereken bazı dezavantajlar vardır.

  • Çok fazla deneyim ve zaman gerektirir. Scalping kolay görünse de, yine de piyasanın ve onun nasıl hareket ettiğinin iyi anlaşılmasını gerektiren gelişmiş bir işlem stratejisidir. Yeni başlayan işlemciler, katı bir işlem planına bağlı kalmayı ve her gün saatlerce birden fazla işlemi takip etmeyi zor bulabilir. Öte yandan deneyimli işlemciler, piyasanın sürekli değişen hareketine ayak uydurmak için daha iyi bir disipline, daha fazla deneyime ve fona sahiptir.
  • İşlem maliyetleri. Diğer işlemciler gibi scalping işlemcileri de gerçekleştirdikleri her işlem için bir komisyon veya spread ödemek zorundadır. Scalping işlemcileri, diğer işlemcilerden çok daha fazla işlem yaptığından işlem maliyetleri birikebilir ve bu da işlemlerden elde ettikleri kârı eritebilir.
  • Teknik sorunlar. Daha önce de belirttiğimiz gibi bir saniyelik gecikme bile bir işlemin sonucunu etkileyebilir. Ancak, tüm gecikmeler işlemcilerin hatası değildir. Kötü internet bağlantısı, platform sorunları vb. slipajlara ve emir yürütmede gecikmelere neden olabilir ve genel olarak gelecek vaat eden bir işlemi başarısızlığa çevirebilir. Bu durum, otomatik işlem yazılımı ve VPS kullanılarak hafifletilebilir, ancak bu araçlara erişimi olmayan işlemciler, scalping konusunda dikkatli olmalıdır.

En sık kullanılan sekiz scalping göstergesi

Scalping işlemcilerinin piyasa trendinin uzun vadeli yönünü bilmeleri gerekmese de bilinçli kararlar verebilmek için fiyatın ne yönde hareket edeceğini anlamaları gerekir. Teknik analiz göstergeleri bu durumda özellikle kullanışlı hale gelmektedir çünkü scalping işlemcileri bunları gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin etmek için kullanabilir. Ve şimdi, en sık kullanılan sekiz scalping göstergesine göz atacağız.

1. SMA göstergesi

Basit Hareketli Ortalama (SMA) göstergesi, scalping işlemcilerinin trendi belirlemek ve bir işlem stratejisi oluşturmak için kullandıkları temel araçlardan biridir. Bir dizi kapanış fiyatı toplayıp, toplamı o aralıktaki dönem sayısına bölerek belirli bir varlığın ortalama fiyatı hakkında bilgi verir. Bu, scalping işlemcilerinin bir varlığın fiyatının yukarı yönde mi yoksa aşağı yönde mi hareket ettiğini ve mevcut trendin tersine dönüp dönmeyeceğini anlamasına yardımcı olur.

1.png

2. Üstel Hareketli Ortalama (EMA)

EMA, hareketli ortalamaları kullanan başka bir göstergedir. SMA göstergesi gibi bu da bir varlığın fiyatını analiz eder. Ancak, EMA göstergesi en son fiyata odaklanır ve scalping işlemcilerine daha ayrıntılı bilgi verebilir. Scalping işlemcileri, mevcut trendi ve potansiyel giriş noktalarını belirlemek için EMA'yı kullanır. Fiyat EMA'nın üzerine çıkarsa veya altına düşerse potansiyel alış veya satış fırsatlarının sinyalini verebilir.

2.png

3. MACD Göstergesi

Listedeki bir sonraki gösterge, Hareketli Ortalama Yakınsama Sapması'dır (MACD). İki hareketli ortalama arasındaki ilişkiyi gösteren trendi takip eden bir göstergedir. Birbirleriyle örtüştüğünde, yakınsadığında veya birbirinden uzaklaştığında iki çizginin müteakip hareketi, işlemcilere alış veya satış sinyalleri vererek mevcut momentumu gösterir. Scalping işlemcileri, potansiyel giriş veya çıkış noktalarını bulmak ve trend değişikliklerini belirlemek için bu göstergeyi kullanır.

3.png

4. Parabolik SAR

Parabolik Stop Ve Tersine Dönüş (SAR), işlemciler tarafından fiyat hareketi trendleri hakkında ayrıntılı bilgi almak için yaygın olarak kullanılan bir göstergedir. Parabolik SAR, grafiklerde fiyatın üstünde veya altında bir dizi nokta olarak görünür. Noktalar fiyatın altında gösteriliyorsa fiyat yukarı doğru hareket ediyor demektir ve bunun tersi de geçerlidir. Noktalar konumlarını değiştirdiğinde işlemciler potansiyel bir trend dönüşü beklemelidir. Bu gösterge, fiyat hareketinin kısa vadeli momentumunu belirleyebildiğinden özellikle scalping işlemcileri için kullanışlıdır.

4.png

5. Stokastik Osilatör

Scalping işlemcileri tarafından kullanılan bir sonraki teknik analiz göstergesi Stokastik Osilatör'dür. Bu bir momentum göstergesidir ve bir varlığın kapanış fiyatını belirli bir zaman dilimindeki fiyat aralığıyla karşılaştırır. Sonuç olarak, aşırı alım veya aşırı satım piyasa koşullarını belirleyebilir ve bu durum, trendin potansiyel olarak tersine dönebileceğinin sinyalini verebilir.

5.png

6. Hacim Ağırlıklı Ortalama Fiyat (VWAP)

Hacim Ağırlıklı Ortalama Fiyat (VWAP), işlemcilerin bir varlığın likiditesini ve destek ile direnç seviyelerini belirlemesine yardımcı olan bir teknik analiz aracıdır. Bu VWAP, belirli bir süre boyunca satın alınan hacme dayalı olarak bir varlığın ortalama fiyatını hesaplamak için kullanılır. Bu gösterge en iyi şekilde kısa vadeli işlemler için çalışır, bu nedenle esas olarak scalping ve diğer gün içi stratejilerde kullanılır.

Toplu hacim verileri sağlayan hizmetler aracılığıyla hacimle ilgili işlem stratejilerini takip etmek daha iyidir. Aşağıdaki şekil Trading View sitesindeki VWAP göstergesini göstermektedir.

6.png

7. Bollinger Bantları

Bollinger Bantları, üç çizgiden oluşan bir scalping göstergesidir: hareketli bir ortalama (orta çizgi) ve iki standart sapma (üst ve alt çubuklar). Bu gösterge, işlemcilerin aşırı alım ve aşırı satım seviyelerini belirlemesine ve trendleri ve olası tersine dönüşleri belirlemesine yardımcı olabilir, ancak scalping işlemcileri bunu çoğunlukla giriş noktalarını bulmak ve volatiliteyi ölçmek için kullanır. Fiyat üst veya alt banda ulaştığında potansiyel bir dönüşün veya trendin devam edeceğinin sinyalini verebilir.

7.png

8. Göreceli Güç Endeksi (RSI)

Göreceli Güç Endeksi (RSI), fiyat değişikliklerini ve meydana gelme hızlarını ölçerek fiyat hareketinin gücünü belirleyen bir osilatör göstergesidir. Scalping işlemcileri bu göstergeyi, olası bir trendin tersine dönmesine işaret edebilecek potansiyel aşırı alım ve aşırı satım seviyelerini belirlemek için kullanır.

8.png

En iyi scalping işlem stratejileri

Scalping'te ustalaşmak için tüm işlemlerinizden maksimum kârı elde etmenize yardımcı olabilecek güvenilir bir işlem stratejisi geliştirmeniz gerekir. İşte dünyanın dört bir yanındaki scalping işlemcileri tarafından kullanılan üç scalping işlem stratejisi:

Hareketli Ortalama Şerit stratejisi

Bu scalping stratejisi, farklı zaman dilimlerine sahip birkaç EMA'nın kullanılmasını içerir. Örneğin, scalping işlemcileri genellikle 10 EMA, 20 EMA, 50 EMA ve 100 EMA kullanır. EMA'lar daha sonra grafikte şerit benzeri bir oluşumda paralel olarak çizilir. Bu şerit, trendin yönünü ve momentumunu belirlemek için kullanılabilir. "Pürüzsüz" bir şerit, güçlü bir trendi gösterir; bu da scalping işlemcilerinin bir alış veya satış pozisyonu açabileceği anlamına gelir.

Zarar Durdur, son düşük salınımın hemen altına (alış işlemi için) veya önceki yüksek salınımın üstüne (satış işlemi için) yerleştirilmelidir. Fiyat tekrar 200 EMA'ya dokunduğunda işlemi kapatma ve kâr alma zamanıdır.

9.png

Bollinger Bantları stratejisi

Bu strateji, Bollinger Bantları göstergesinin kullanımına dayanmaktadır. Bildiğimiz gibi gösterge üç çizgiden oluşur: iki standart sapma ve bunların arasında bir SMA. Fiyat dış bantlardan birini geçerse bu potansiyel bir dönüş veya trendin devam edeceğinin sinyalini verir.

Zarar Durdur, son düşük salınımın hemen altına (alış işlemi için) veya önceki yüksek salınımın üstüne (satış işlemi için) yerleştirilmelidir. Scalping işlemcileri, fiyat dış bantlardan birini geçtiğinde bir işleme girebilir ve SMA'ya döndüğünde işlemden çıkabilir.

10.png

MACD artı EMA stratejisi

Bu stratejide, scalping işlemcileri, trendin yönünü ve momentumunu belirlemek için MACD ve EMA (örn. 200 EMA) göstergelerini kullanır. EMA fiyatın altındayken MACD çizgisi sıfır seviyesinin üzerine çıkarsa bu potansiyel bir satın alma sinyali verir. Aynı zamanda MACD çizgisi, EMA fiyatın üzerinde olacak şekilde sıfır seviyesinin altına düşerse scalping işlemcileri bir satış pozisyonu açmaya hazırlanmalıdır. MACD sinyal çizgisinin altına düştüğünde işlemden çıkma zamanıdır.

11.png

Sonuç

Scalping, bir işlemci için çok fazla sabır, disiplin ve zaman gerektirir. Scalping yapmaya başlamak istiyorsanız hızlı kararlar verebilmeniz ve çeşitli göstergeleri bilmeniz gerekir. Doğru strateji ve zihniyet ile başarılı bir scalping işlemcisi olabilir ve en likit varlıklardan önemli kârlar elde edebilirsiniz.

  • 19

Takım Ruhunu Hissedin

Veri toplama bildirimi

FBS bu web sitesini çalıştırmak için verilerinizin kaydını tutar. “Kabul Et” düğmesine basarak, Gizlilik politikamız kabul etmiş olursunuz.

Geri arama

Bir yönetici sizi kısa süre içinde arayacaktır.

Numarayı değiştir

Talebiniz kabul edildi.

Bir yönetici sizi kısa süre içinde arayacaktır.

u telefon numarası için bir sonraki geri arama talebi
sonra olabilir

Eğer acil bir sorununuz varsa lütfen bizimle iletişime geçin
Canlı sohbet

İç hata. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz

Zaman kaybetmeyin - TDİ'nin ABD Dolarını ve kârı nasıl etkilediğini takip edin!

Yeni başlayanlar için Forex kitabı

Yeni Başlayanlar için Forex kitabı, işlem dünyasında size rehberlik edecektir.

Yeni başlayanlar için Forex kitabı

Yatırım yapmaya başlamak için en önemli bilgiler
E-posta adresinizi girin ve size ücretsiz bir Forex rehberi göndereceğiz

Teşekkürler!

E-postanıza özel bir bağlantı gönderdik.
Adresinizi doğrulamak için bağlantıya tıklayın ve yeni başlayanlar için ücretsiz Forex rehberinizi alın.

Tarayıcınızın eski bir sürümünü kullanıyorsunuz.

En son sürüme yükseltin ya da daha güvenli, rahat ve üretken bir yatırım deneyimi için başka bir tarayıcı deneyin.

Safari Chrome Firefox Opera